Decoraţiunile de interior inspirate din natură, cum ar fi fântânile de interior suspendate, cunoscute şi sub denumirea de pereţi de apă, devin din ce în ce mai populare. S-ar părea că tot mai mulţi oameni realizează avantajele unei astfel de alegeri.
În primul rând, poate că ceea ce atrage cel mai mult este combinaţia dintre susurul apei şi aspectul estetic deosebit. De ce să nu recunoaştem, cu un astfel de perete de apa ne afirmăm un anumit statut şi putem oricând să-i impresionăm pe cei care ne vizitează.
Pe de altă parte, în intimitatea căminului nostru reuşim în acest fel să ne creăm o oază de răcoare în zilele fierbinţi de vără şi un ambient relaxant în orice anotimp, unde ne putem regăsi echilibrul interior ascultând căderea lină a apei.
Întocmai ca o cascadă din vârf de munte, peretele de apă va răspândi vapori de apă ce vor umidifica aerul şi vor acţiona ca un burete, atrăgând particulele de praf din atmosferă. Nu este deci de mirare că în preajma fântânilor suntem mai bine dispuşi, mai relaxaţi. Ceea ce nu ştie însă toată lumea este că prin curgerea ei, apa are capacitatea de a anihila ionii negativi produşi de aparatele electronice care au ajuns să ne înconjoare şi să ne însoţească pas de pas. (Ionii negativi sunt particule de oxigen care au sarcină electrică negativă în exces. În zonele de munte există o concentraţie de aproximativ 5.000 ioni negativi pe cm3, în timp ce în Bucureşti sunt doar 100-250 pe cm3). Efectul se traduce prin creşterea nivelului de serotonină din creier, responsabil cu starea noastră de bine.
Dacă ne dorim toate aceste efecte benefice, sau măcar o parte dintre ele, trebuie să purcedem la acţiune. La alegerea unui element decorativ ce include apa este bine să ţinem cont de mai multe elemente, despre care vom discuta pe scurt în cele ce urmează.
În primul rând, să ne decidem unde anume dorim să amplasăm peretele de apă. Trebuie să avem în vedere spaţiul disponibil, dar aici avem noroc, pentru că vorbim despre o fântână suspendată, deci ne trebuie doar un perete liber. În funcţie de dorinţele fiecăruia, peretele de apă poate fi aşezat pe orizontală sau pe verticală.
În al doilea rând, să nu uităm că bunul gust degajă şi din materialele din care este construită fântâna. Dacă chiar dorim să aducem natura în casa noastră, cea mai bună idee este să ne orientăm către materiale ecologice, cum ar fi piatra, sticla sau metalul. O placă de marmură învăluită de o perdea de apă, încadrată de elemente din cupru patinat ar putea fi o opţiune, dar nu singura.
În al treilea rând, peretele de apă trebuie să se încadreze în stilul şi culorile camerei, aşa că nu ar trebui neglijată posibilitatea de a apela la sfatul unui specialist. Posibilităţile de personalizare ale acestui tip de fântână de interior sunt mai numeroase decât s-ar putea crede, iar efectul estetic garantat.
În fine, dacă doriţi, la întregul ansamblu se pot adăuga spoturi luminoase, care vor da şi mai multă strălucire valurilor de apă.
Comments are closed here.